Tej, tejtermékek
és tojás helyett
MIÉRT HASZNOS A TEJTERMÉKEK HELYETTESÍTÉSE?
A tejet és a tejtermékeket csodaszerekként,
az egészséges növekedéshez szükséges tápanyagok forrásaiként állítják elénk,
bár ma már sok helyütt hangzanak el és olvashatók más orvosi vélemények
is. Kétségtelen, hogy a tejtermékek tele vannak tápanyagokkal, de ez
nem azt jelenti, hogy ezek kombinációja ideális mint emberi táplálék. Az
anyatej a csecsemők számára életfontosságú, és szervezetük úgy van megteremtve,
hogy ezt a növekedést serkentő táplálékot fel tudja dolgozni. A felnőtteknek
viszont már nem az anyatej a legmegfelelőbb táplálék, nem is tudnák olyan
jól megemészteni, mint csecsemőkorukban. A Biblia ugyan beszél arról, hogy
a régmúlt időkben is fogyasztották az emberek a tejet és a tejtermékeket,
ugyanakkor elmondható, hogy a teremtés rendje szerint a tehéntej a borjaknak,
nem pedig az embereknek való.
- A felnőttek számára a tej
és a tejtermékek zsírban és koleszterinben gazdag, nehezen emészthető
élelmiszerek.
- Sokan tejcukorérzékenyek
(Magyarországon a lakosság kb. 20-30 százaléka).
- A tej és tejtermékek (különösen
a sajtok) sokaknál allergiát okoznak.
- A terjedő állatbetegségek
és az egészségtelen nagyüzemi állattartás miatt a tej és tejtermékek
egyre kevésbé biztonságosak és táplálóak.
A tejjel kapcsolatos problémákról
részletesen olvashatunk például Az állatvilág szerepe az emberi megbetegedésekben
című könyvben (Advent Kiadó,1992).
A különböző növényi/vegetáriánus
tejek receptjét lásd az italokat tartalmazó fejezetben. Az ott leírt módon
készíthetünk tejeket másfajta magvakból is.
Ha a tejet nem édes ételhez
használjuk fel, jobb az édesítést elhagyni.Kisgyermekek, csecsemők
táplálásánál méz helyett használjunk barna cukrot vagy datolyát az édesítéshez.
A szójából, és az olajos magokból
készült tejeknek magas a fehérje- és olajtartalmuk, a gabonatejeknek viszont
nagyon alacsony az olajtartalmuk, és fehérjetartalmuk is kisebb.
TÚRÓ PÓTLÁSA
Tofuval jól pótolhatjuk.
TEJFÖL NAPRAFORGÓBÓL (VAGY MÁS
OLAJOS MAGBÓL)
1 csésze víz
1 csésze nyers hántolt napraforgómag
(vagy más olajos mag, legfinomabb kesudióval)
1 kávéskanál só
1-2 citrom
ízesítéséhez használhatunk 1 gerezd
fokhagymát, csipetnyi bazsalikomot, egy kevés vöröshagymát
Áztassuk be a napraforgómagot egy
éjszakára hideg vízbe, így megduzzad és könnyebben turmixolható. (Ha nagyon
jó a turmixgépünk, az áztatás elmaradhat.) Öntsük le a levét. Egy csésze
vízzel és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk krémszerűre. A krém színében,
jellegében hasonlít a tejfölhöz, ezért amikor egy étel elkészítéséhez tejfölre
van szükség, felhasználhatjuk helyettesítőként.
A sajtkrémet jól helyettesíti a
napraforgókrém, receptjét lásd a pástétomok között (49. oldal). Ha szeletelhető
sajtot kívánunk készíteni, az említett receptnél ennek módját is megtaláljuk.
Másik lehetőség a (különféle módon ízesített) tofu felhasználása e célra.
KÖLESTEJFÖL (VAGY SZÓJATEJFÖL)
1 csésze sűrű szójatej (receptjét
lásd az italok között) 1 /2 csésze főtt köles
1 /4 teáskanál só
szerint citromlé
1-2 gerezd fokhagyma 1 kis vöröshagyma
Egy percen át turmixoljuk, és tálalható.
Készíthetjük csak szójából, vagy szójatej nélkül is - ez esetben kész köleskását
kell vízzel hígítva megfelelő sűrűségűre turmixolni.
SZÓJATEJSZÍNHAB
3 csésze szójatej 4-5 evőkanál cukor
(legjobb a gyümölcscukor) 2 csipet vaníliapor
1 csipet só
3 csésze ízsemleges étolaj
1 teáskanal citromlé
Az első öt hozzávalót összeturmixoljuk,
és mixelés közben lassan hozzáöntjük az olajat addig, amíg a turmixgép
a masszát már nem viszi - tehát túl sűrű lett a gépnek. A masszát hozzáöntjük
a citromléhez. Hidegre tesszük, és máris kész!
Torták díszítésére is lehet használni.
Magas olajtartalma miatt azonban csak kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása.
SZÓJATEJSZÍN I.
1 csésze szójatej
1 csésze sűrűre főtt zabpehely
1 evőkanál méz
1/2 csésze olaj
2 evőkanál citromlé
Az első három hozzávalót turmixgépbe
tesszük, turmixolás közben hozzáadjuk az olajat. Állítsuk le a gépet, majd
óvatosan keverjük bele a citromlét is, amelytől kissé besűrűsödik.
SZÓJATEJSZÍN II.
1 /4 csésze zsírtalan szójaliszt
1 /2 csésze víz
1 /3 csésze olaj
1 kávéskanál vaníliás cukor
só
I kávéskanál méz
A vizet a liszttel keverjük habosra,
amíg sűrű, krémes lesz. Az olajat lassan kevergetve adjuk hozzá, azután
pedig a mézet, a vaníliás cukrot és a sót.
KÓKUSZKRÉM (TEJSZÍN HELYETT)
2 csésze víz
1 /4 csésze cukor nélküli kókuszreszelék
1 /4 csésze teljés őrlésű liszt
(legjobb árpából)
2 evőkanál méz
1 /4 teáskanál só
Turmixoljuk össze a vizet a kókusszal
körülbelül egy percig. Ha lehetséges, használjunk friss kókuszt, ha nincsen,
akkor helyette kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és turmixoljuk
össze az egészet.
Közepes lángon folyamatosan kevergetve
főzzük, míg besűrűsödik. További tíz percet kell főzni lefedve, lassú tűzön.
Gabonafélékre, .müzlikre és desszertekre melegen tálalható. Gyümölcsre
vagy krémnek hidegen tálaljuk.
A valódi tejszínnél jóval alacsonyabb
zsír- és kalóriatartalmú, olcsó, ám ízletes krém.
KÖLESKRÉM (TEJSZÍN HELYETT)
1 csésze sűrű szójatejalap (receptjét
lásd az italoknál)
1 /2 csésze főtt köles
1 /4 teáskanál só
ízlés szerint méz (esetleg kis
vanília)
Egy percen át turmixoljuk, és tálalható.
Készíthetjük szójatej nélkül is, ez esetben kész köleskását kell vízzel
hígítva megfelelő sűrűségűre turmixolni.
Ez a krém jóval alacsonyabb zsír
és kalóriatartalmú, mint a valódi tejszín, olcsó és ízletes.
Vaj helyett a kereskedelem a
különböző margarinokat ajánlja. Bár igaz, hogy ezek a készítmények
növényi alapanyagokból készülnek (általában, de nem mindig), de olyan kémiai
eljárásokkal, hogy fogyasztásukat nem javasolhatjuk.
Mit kenjünk a kenyérre?
Válasszunk a pástétomreceptek
közül. Ezek között találhatunk viszonylag semleges ízű krémeket (pl.
szójavaj, kukoricakrém), de sok más ízletes készítményt is, amelyekkel
változatosabbá, egészségesebbé tehetjük étkezésünket.
Mit használjunk főzéshez?
- A vajat, a margarint kiválthatjuk
különféle hidegen sajtolt olajokkal azonban vigyázzunk, ezekből sem
ajánlatos nagyobb mennyiséget fogyasztani.
- Ha vaj vagy margarin kell valamilyen
tésztába, süteménybe, pótolhatjuk olaj és víz keverékével (a margarinok
zsírtartalma általában 70%o, víztartalmuk pedig 30%).
- Ha valamilyen pástétomban vagy
krémben kell kiváltani a vajat, több sűrítőanyag lesz szükséges ahhoz,
hogy a krém (a fenti módszer alkalmazása mellett) eléggé sűrű, illetve
kenhető legyen. Néhány javaslat e probléma megoldásához: főzzünk ételünkbe
kenyérmorzsát (jól elkeverve), zabpehelylisztet vagy kukoricakeményítőt,
vagy adjunk hozzá főtt, áttört krumplit.
Egészséges módszer, ha a
vajat (margarint) őrölt olajos magokkal váltjuk ki (pl. dió, napraforgómag).
Készíthetünk így pástétomokat, és sütemények, pogácsák tésztájához is kiváló.
Gyakran előfordul, hogy ha a fenti
módszerek egyikével kiváltjuk a vajat, ételünk még mindig túl sok zsiradékot
tartalmaz. Ilyenkor használjunk főtt, áttört krumplit a vaj (olaj vagy
bármilyen zsiradék) helyett. Csakúgy, mint a zsiradékok, puhává teszi a
tésztát (így készül pl. a beledi bejgli, lásd a 122. oldalon).
A tojásról is elmondható, mint
a tejről, hogy Isten eredeti terve szerint nem volt az emberiség táplálékául
rendelve.
A tojás értékes fehérje- és vitaminforrás
lehet, azonban az állatbetegségek rohamos terjedése miatti fertőzések
elkerülése érdekében jobban tesszük, ha mellőzzük, vagy legalábbis csökkentjük
a használatát.
A tojásban található tápanyagokat
könnyen pótolhatjuk, ha rendszeresen fogyasztunk helyesen elkészített,
hántolatlan gabonaféléket, hüvelyeseket, zöld színű zöldségeket.
Tojásrántotta helyett
Tofut fűszerekkel (paprika, hagyma,
fűszersó), kis olajjal összeforrósítunk. Kurkumával sárgára színezhetjük,
így nemcsak állaga és tápanyagtartalma; hanem színe is hasonló lesz az
eredetihez.
Vissza
a főoldalra...
|